A Tanszék tevékenysége

Tanszékünkön a kertészeti és szántóföldi növények betegségeivel és kórokozóival ismerkedhetnek meg a hallgatók. Valamennyi képzési formában részt veszünk az oktatásban (kertészmérnök BSc és MSc, informatikus és szakigazgatási agrármérnök BSc, szőlész-borász BSc,
növényorvos MSc valamint PhD képzés). Hallgatóink a virológia, bakteriológia és mikológia alapjainak, a kórokozók alapvető képleteinek elsajátítása után megtanulják, hogyan ismerjék fel és határozzák meg a növényi betegségeket és hogyan védekezzenek ellenük.

Az oktatás során a klasszikus diagnosztikai módszerek mellett megismerkedhetnek a legmodernebb molekuláris technikákkal is. A kötelező tárgyak mellett szabadon választható tárgyak segítségével részletesebb tudást szerezhetnek az egyes kertészeti kultúrák kórokozóiról, elsajátíthatják az agrotechnikai, biológiai, kémiai és integrált védekezés lehetőségeit.

Tanszékünk oktatja a gyomnövényekkel kapcsolatos ismereteket is, például gyomnövények eredete, kártétele, biológiája, gyomnövények életformái, az egyes kultúrák gyomnövényeit és gyomirtási módszereit, köztük speciális technológiákat is.

Az okleveles kertészmérnök szakos hallgatók és a növényorvos MSc képzésben résztvevő hallgatók készíthetik tanszékünkön a diplomamunkájukat mind kórtani mind gyomirtás témakörben. A kutatómunkához folyamatosan bővülő, modern laboratórium áll hallgatóink rendelkezésére.

Tanszékünk oktatói emellett részt vesznek a külföldi hallgatók oktatásában, valamint három helyszínen a határon túli kertészmérnök képzésben is.